Under sommaren planterades tre röda vinbärsbuskar, fyra svarta vinbärsbuskar och tre röda krusbärsbuskar mellan Källvägen 16 och garaget. Bären på dessa är till oss medlemmar och det är fritt fram för oss medlemmar att plocka bär från dessa buskar och koka exempelvis gelé, sylt eller marmelad. Men plocka inte allt utan lämna lite till grannen också. På tomten har vi också mängder av rönnbär som också är fritt fram för oss medlemmar att plocka. Rönnbären ska frysa innan de plockas men fåglarna brukar äta upp rönnbären innan frosten kommer så tipset är att plocka på senhösten och lägga rönnbären i frysen. Men lämna gärna lite rönnbär till fåglarna också. På de frysta rönnbären kokas exempelvis rönnbärsgelé som passar ypperligt till en älgstek.
Rönnbärsgelé
500 g rönnbär
2,5 dl vatten
500 g syltsocker eller gelésocker
Koka upp frysta rönnbär och vatten och låt det sjuda tills rönnbären spricker, ca 15 minuter. Sila saften genom en saftsil ner i en kastrull, låt det stå och droppa i ca 30 minuter. Tryck inte på rönnbären, då blir saften grumlig. Tillsätt socker till den avrunna saften och koka upp. Häll den varma gelén i heta steriliserade glasburkar, förslut direkt och låt svalna i rumstemperatur. Förvara sedan rönnbärsgelén i kylen där den håller i minst 6 månader.